Църквата почита днес св. Григорий, епископ Неокесарийски, Чудотворец.  Той живял

...
Църквата почита днес св. Григорий, епископ Неокесарийски, Чудотворец.  Той живял
Коментари Харесай

Св. Григорий Неокесарийски бил чудотворец |

Църквата уважава през днешния ден св. Григорий, свещеник Неокесарийски, Чудотворец. 

Той живял през III век, родил се в езическо семейство и до кръщението си се наричал Теодор. Когато станал младеж, с цел да се приготви да заеме световна работа, той дружно с брат си Атинодор отишъл в гр. Берит, където имало фамозна школа за правни науки. По пътя юношата посетил Кесария (Кападокийска). По това време великият преподавател от Александрийската школа Ориген преподавал философия. Кесарийският свещеник Фирмилиан срещнал с Ориген двамата неокесарийски юноши. Това запознанство определило пътя им за цялостен живот.

Теодор и Атинодор решили да не не престават пътя си, а да станат негови възпитаници. Скоро те разбрали, че мъдростта и истината са единствено в Христовото обучение. Божествената светлина на вярата озарила техните сърца и те приели св. Кръщение, при което Теодор бил наименуван Григорий.

Григорий се привързал от все сърце към великия преподавател. Слушал го няколко години поред и в Кесария, и в Александрия, и след това се върнал ревнив християнин в родната си Неокесария. Като презрял всевъзможни благосъстояния и почести, Григорий краткотрайно се отдалечил в пустинята, с цел да може в молитва и уединение да заякне в сложния героизъм на живота. 

По-късно той станал свещеник на Неокесария, където имало доста езичници. Той непрекъснато го молел да го опази в пътя на истината и да му помогне право да наставлява своето паство. И Господ извършил тая молитва. Той популяризирал правилния си чиновник посредством подарък на чудотворство.

По молитвата на Григорий болните получавали изцерение, нечистите духове се покорявали на неговото слово, а чудесата му били така многочислени, че в цялата страна го наричала втори Моисей. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР